Luemme Raamattua

10. tammikuuta: 1. Sam. 6, 1. Tess. 4

1. Sam. 6

1. Tess. 4

Kertomus liitonarkun palauttamisesta on varsin erikoinen. Filistealaiset testasivat vasta poikineilla lehmillä sitä, olivatko liitonarkun aiheuttamat onnettomuudet ja vastoinkäymiset sattumaa vai Herran tahto. En paljon eläimistä ja lehmistä ymmärrä, mutta olettaisin, että vasikoistaan erotetut, poikineet lehmät olisivat luonnostaan lähteneet etsimään vasikoitaan. Kuitenkin ne lähtivät epäröimättä suoraan Israelia kohti. Jumala voi vaikuttaa asioita, jotka eivät noudata luonnonlakeja.

"Jumalan tahto on, että te pyhitytte. Kavahtakaa siveettömyyttä." (1. Tess. 4:3) Raamatunselitysteos Novumin mukaan "pyhitys tarkoittaa täydellistä Herralle antautumista ja erottautumista kaikesta pahuudesta". Vanhassa käännöksessä siveettömyyden tilalla käytetään sanaa haureus. Käytetäänpä kumpaa tahansa suomen kielen sanaa, niin se viittaa joka tapauksessa kreikan kielen sanaan porneia, joka "kattaa kaikki luvattoman seksuaalisen kanssakäymisen muodot". Tämä on kovaa tekstiä nykyisessä länsimaisessa kontekstissa, jossa seksuaalisen käyttäytymisen rajat rikkoutuvat koko ajan kauemmaksi Jumalan tahdosta. Jumala on tarkoittanut, että mies ja nainen toteuttavat seksuaalisuuttaan avioliitossa, johon lapset voivat syntyä turvallisesti, koska vanhemmat ovat sitoutuneet toisiinsa Jumalan ja seurakunnan edessä.

Pyhityksen voi ymmärtää tarkoittavan sitä, että tulemme entistä enemmän Jeesuksen kaltaiseksi (vrt. 2. Kor. 3:17-18). Pyhitys ei ole jotakin sellaista, jonka yritämme väkisin puristaa itsestämme. Pyhitys perustuu siihen, että Jeesuksen opetuslapsina luotamme Pyhän Hengen muuttavaan voimaan ja annamme Pyhälle Hengelle tilaa toimia elämässämme. Tässä meitä auttavat tutut asiat eli Raamatun lukeminen ja mietiskely, rukous yksin ja yhdessä muiden kanssa sekä seurakuntayhteys. Kun nämä ovat läsnä elämässämme, voimme huomata (ainakin taaksepäin katsottaessa), että elämämme muuttuu / on muuttunut.

Kiitos, Jeesus, että olet lupauksesi mukaan (Joh. 16:7-16) lähettänyt puolustajaksemme ja auttajaksemme Pyhän Hengen!

- Pekka

Kävijöiden kertomaa

Tyttäreni Eevi löi päänsä noin 2-vuotiaana ja alkoi jonkin ajan kuluttua oksentaa kovasti ja tulla uneliaaksi. Lähdin viemään Eeviä sairaalaan taksilla ja päivystykseen päästyämme en saanut häntä enää herätettyä mitenkään.

Lue lisää...