Luemme Raamattua

7. tammikuuta: 1. Sam. 3, 1. Tess. 1

1. Sam. 3

 

Muistan kertomuksen Samuelin kutsumisesta jo lapsuudesta. Pystyn hyvin kuvittelemaan nuoren pojan nukkumassa yksin pyhäkössä ja sitten heräävän huutoon. Samuel ei tunnistanut huutajaa, mikä kertoo siitä, että Jumalan puhe usein vaikuttaa aika arkiselta.

 

Miksi Jumala puhui vasta sitten kun Samuel vastasi? Voisiko kyseessä olla yksinkertaisesti se, että Samuelista tuli profeetta vasta sitten kun hän ilmoitti olevansa valmis kuuntelemaan? Jumala oli varmasti valinnut hänet hommaan jo silloin kun Samuelin äiti Hanna lupasi hänet Herran käyttöön. Tämä tapahtui jo ennen Samuelin syntymää. Tämä kertomus kuitenkin osoittaa, että hänen omalla mielipiteelläänkin oli merkitystä.

 

Samuel oli merkittävä profeetta ja tekstissä mainitaan, että yksikään hänen sanoistaan ei osunut harhaan. Käsittääkseni tämä merkitsee sitä, että hänen profetiansa olivat riittävän yksityiskohtaisia, jotta ne saattoi todentaa. Kyse ei ollut siis mistään ympäripyöreästä maalailusta. Yksi esimerkki annetaan jo tässä luvussa, kun Samuel saa välitettäväkseen sanan Eelin suvusta. Se ei ollutkaan mikään helppo sana, koska viesti oli käytännössä se, että Eelin suku tulee häviämään. Jos lukee vain tämän kohdan, niin se voi tuntua oudolta. Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, kun Eeli sai tällaisen profetian. Hänellä ja hänen suvullaan oli ollut jo kauan ja monta kertaa mahdollisuus reagoida näihin varoituksiin. Eeli oli kuitenkin ilmeisesti liian kiltti ja sen sijaan, että hän olisi laittanut poikiaan kuriin, hän tyytyi vain odottamaan.

 

Samuel korosti myöhemmin kuuliaisuutta Jumalalle hallitsijan tärkeimpänä ominaisuutena. Sen sijaan Jumalan armoa ei hänen puheistaan meinaa löytyä. Esimerkiksi Daavid puhuu psalmeissaan armosta hyvinkin paljon. Daavid ja Samuelhan elivät osittain samaan aikaan, joten olisi voinut luulla että he olisivat tällaisessa keskeisessä asiassa samoilla linjoilla. Uskon, että Eelin suvun ikävä kohtalo vaikutti Samueliin ja se osaltaan selittää tämän eron. Voisikohan olla niin, että Samuel ei koskaan pysähtynyt miettimään sitä, miksi Jumala ylipäätään puhui hänen kauttaan ihmisille? Esimerkiksi Eelin suvun tapauksessa en jaksa millään uskoa, että Herra halusi vain ilmoittaa, että heille käy huonosti. Ja tämä sama sanoma tuli vielä useaan kertaan! Mielestäni ainoa vaihtoehto on se, että Herra halusi armahtaa Eeliä ja hänen poikiaan. Mutta todellinen muutos olisi vaatinut sen, että Eelin pojat olisivat menneet itseensä ja lopettaneet pyhäkön häpäisemisen ja väkivaltaisen käytöksensä. Sitä he eivät suostuneet koskaan tekemään.

 

1. Tess. 1

Paavalin kirjeitä lukiessa tulee mieleen, että hänen rukoushetkensä olivat varmaan pitkiä! Hän ilmeisesti rukoili yksityiskohtaisesti jokaisen seurakunnan puolesta. Tai ainakin niiden puolesta, joissa oli itse käynyt.

 

Tämä luku antaa jännittävän näkökulman ensimmäisten kristittyjen elämään. Tessalonikalaiset olivat ottaneet evankeliumin vastaan ilmeisesti aika hiljattain. He olivat löydöstään riemuissaan ankarasta vastustuksesta huolimatta ja olivat jo levittäneet sitä eteenpäinkin. Paavali sanoo, että heidän uskonsa Jumalaan on tullut tunnetuksi kaikkialla. En tiedä, mitä tämä tarkkaan ottaen tarkoittaa. Ainakin se merkitsee sitä, että he olivat pitäneet Jeesusta näkyvästi esillä. Tessalonikalaiset olivat myös päässeet näkemään Pyhän Hengen voiman keskuudessaan.

 

Tämän päivän Raamatun tekstit puhuvat aktiivisesta Jumalasta. Hän etsii ihmisiä, jotta voisi pelastaa heidät. Hän etsii ihmisiä, jotta voisi valita heidät. Hän etsii ihmisiä käyttöönsä.

 

- Marko

Kävijöiden kertomaa

Tultuani uskoon keväällä 2006 otin 20 vuoden jälkeen yhteyttä isääni ja suhteemme muuttui ja läheni. Tapasin isääni säännöllisesti ja isä kävi perheeni kanssa myös KohtaamisPaikka-illoissa. Isä ei aina oikein tiennyt, oliko uskossa vai ei, mutta kuitenkin hän halusi tulla usein meidän mukaamme KohtaamisPaikkaan. Isäni oli jo iäkäs eikä hän nähnyt kummallakaan silmällään juuri mitään, oman kertomansa mukaan ehkä hieman valoja ja varjoja.

Lue lisää...