Luemme Raamattua

11. toukokuuta: Mal. 2, Tit. 2

Mal. 2

Tit. 2

Kaksi viikkoa sitten kirjoitin Miikan kirjan luvun 6 tallentamista keveistä vaatimuksista Herraan luottavalle sekä mahdollisuudesta päästä oikein riemuitsemaan evankeliumista Jeesuksen opastamana (Luukas 24).

Tänään Malakia antaa Herran sanansaattajana etenkin pappien, opettajien ja aviomiesten kuulla kunniansa. Paavali taas uskoo Tiitukselle syyn Jeesuksen häväistykseen ja kärsimykseen Golgatalla. Tämän toukokuisen kevätpäivän kumpikin luku johdattelee meitä jälleen Raamatun sanoman parempaan ymmärtämiseen.

Malakia 2

Papit olivat kadottaneet tajun Jumalan pyhyydestä ja samalla luopuneet toimimasta Herran sanansaattajina omalle kansalleen. Päinvastoin he olivat saattaneet kuulijansa lankeamaan syntien orjuuteen. Herra Sebaot on todella vihoissaan ja uhkaa heittää papit samaan tunkioon uhrieläinten suolten kanssa. Aiemmin oli ollut eri meininki: luotettava opetus oli kyennyt palauttamaan monia synnin poluilta takaisin ”elämään, rauhaan ja menestykseen” eli armoliiton huomaan (jae 5).

Toinenkin pahanteon tapa saa kylmää kyytiä: liiton kansaan kuuluvien elämänkumppanien hylkääminen niin, että Herran alttarikin peittyy heidän kyynelistään. Mutta pahantekijät itse ovat tästä kaikesta täysin ulalla, väsyttäen Herrankin diskuteeraamisillaan (jakeet 13-17).

Seuraava luku avaa kaikesta huolimatta huikean toivon näköalan: ”Pelastuksen aurinko” on nouseva Herraa pelkääville (3:20). Ehket ole huomannut, että Vanha testamentti päättyy tähän näkyyn Messiaasta - ja Uusi testamentti alkaa lupauksella VT:n profetioiden täyttymisestä: Neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, jolle oli annettava nimeksi Jeesus (ks. Jesaja 9:1-6 ja Matteus 1:21-23).

Tiitus 2

Paavali, joka oli syvästi perehtynyt Kristuksen salaisuuteen avaa muutaman lyhyen jakeen avulla Tiitukselle koko evankeliumin myös muille samalla tavalla opetettavaksi (jakeet 11-15). Tällaisena se avautuu minulle:

Ensinnäkin pelastukseksi kaikille ihmisille ilmestynyt armo kasvattaa meitä itse kutakin hylkäämään ikiomat maailmalliset himomme ja jumalattomuutemme. Tässä toivossa voivat raueta nekin suuret vääryydet, joista Malakia julisti synneissään pysytteleville papeille, opettajille ja aviomiehille ankaran tuomion ja kirouksen (jakeet 11-12 ja Malakia 2:1,9). Missä määrin armon hyvää elämää kasvattava voima sinulle jo tuttu?

Toiseksi tämä muutos oikeamielisyyden ja Jumalan kunnioittamisen suuntaan onnistuu parhaiten armon kasvuvoiman lannoittamana. Näin tämä ”autuaan toivomme” hyvä hedelmä kypsyy myös tänä keväänä ja kesänä odottaessamme Jeesuksen Kristuksen kirkkauden ilmestymistä niin omaan ja kuin lähimmäistenkin elämään (jae 13). Mutta meidän tulee rukoilla aidosti ja rohkeasti, peittämättömin kasvoin (2.Kor.3:18).

Kolmanneksi Paavali paljastaa Jeesuksen motiivin poikkeuksellisen rankkaan, Isän kanssa jo ennen aikojen alkua sovittuun luottamustehtäväänsä. Isän luomistyössä keskeisesti mukana olleena (Kol. !:16) Jeesus varmaankin näki jo ennen ihmiseksi syntymistään tämän verrattoman, jokaista rakasta luotuaan koskevan mahdollisuuden: kaikesta vääryydestä hänen verensä kautta puhdistuva kansa on oppiva tekemään pahan sijasta hyvää, jopa kaikin voimin! (jae 14)

Tällaiseen jaloon kansaan saamme Jumalan armosta iloiten kuulua!

Arto

 

 

 

 

 

 

 

 

- Arto

Kävijöiden kertomaa

Vasen olkapääni meni sijoiltaan kesäkuun alussa 2009. Olkapää oli mennyt kahdesti aiemminkin sijoiltaan koripallopeleissä ollessani noin 16-vuotias, mutta se ei ollut vaivannut minua lainkaan näinä vuosikymmeninä.

Lue lisää...