KohtaamisRyhmät

Simppeli kirkko (simple church)

 

Simppeli kirkko on yksinkertainen malli seurakunnan kokoontumiselle. Siinä kukaan ei opeta toisia, vaan teemme yhdessä löytöjä. Ryhmät ovat aina avoimia uusille ihmisille ja uusia pyritään tavoittamaan aktiivisesti. Simppelin kirkon ideoita voi käyttää KohtaamisRyhmien kokoontumisessa tai KohtaamisRyhmät voivat perustaa tällaisia ryhmiä väliviikkojen kokoontumisia varten. Paikkoina voivat olla kodit tai kahvilat tai muut sopivat paikat. Ylipäänsä paikat, joihin uusien ihmisten on helppoa tulla mukaan.

 

Simppeli kirkko voi tarjota joillekin seurakuntayhteyden yhteisen jumalanpalveluksen sijasta. Jos jumalanpalvelukseen on kulttuurisesti kynnystä tulla, niin simppeli kirkko voi olla vastaus päästä mukaan kokemaan kristittyjen yhteyttä. Simppeli kirkko ovat yksi vastaus tavoittaa tämän ajan ihmisiä evankeliumilla.

 

Jos sinua innostaa ajatus simppelistä kirkosta, niin rukoile Pyhän Hengen johdatusta siihen, kenen kanssa voisit aloittaa tällaisen ryhmän. Kuka on ensimmäinen ryhmäläiseni? Missä voisimme kokoontua? Luota siihen, että Pyhä Henki johdattaa sinua. Entä miltä kokoontumiset näyttävät?

 

Simppelin kirkon kokoontuminen rakentuu seuraavasti.

 

Alussa on yhteistä syömistä. Kahvin/teen äärellä on luontevaa vaihtaa kuulumisia ja tutustua toisiimme. Keskustelua voi tarvittaessa ohjata vaikka kysymällä, mitä hauskaa sinulle on tapahtunut viimeisen viikon aikana. Tai mikä on ollut viikon kohokohta. Yhdessä syömiseen voidaan käyttää aikaa noin 30 minuuttia.

 

Sitten voidaan siirtyä Raamatun tutkisteluun. Sitä ennen voi olla myös yhteistä ylistystä, jos se on luontevaa. Raamatusta valitaan teksti, jota käsitellään. Tekstien valintaa kannattaa suunnitella etukäteen. Olemme käyttäneet esim. Johanneksen evankeliumin seitsemää ihmettä ensimmäiseen seitsemään kokoontumiseen. Tekstit voivat olla esim. Jeesuksen vertauksia, jokin evankeliumi luku luvulta, koottuja psalmeja jne.

 

Teksti luetaan ensin ääneen läpi. Sen jälkeen Raamatut suljetaan ja joku kertoo omin sanoin, mitä juuri luimme. Sen jälkeen muut täydentävät kuulemaansa. Seuraavaksi otetaan jälleen Raamatut esille ja tutkitaan tekstiä tarkemmin seuraavien kysymysten avulla:

-mitä tekstissä sanotaan?

-mitä se tarkoittaa?

-mitä opin Jeesuksesta/Jumalasta tämän tekstin pohjalta?

-mitä sovellan tästä tekstistä omaan elämääni?

-kenelle voisin kertoa tästä?

 

Lopuksi rukoilemme toistemme puolesta. Tämä tehdään siten, että ensin jokainen voi sanoa yhden kiitosaiheen kuluneelta viikolta. Tämän jälkeen jokainen voi kertoa yhden mieltään painavan rukousaiheen. Rukoilemme jokaisen puolesta henkilökohtaisesti. Jos ryhmässä on enemmän kuin neljä ihmistä, niin jaetaan ihmiset pienempiin ryhmiin rukouksen ajaksi. Rukoustilanteessa ollaan hetki hiljaa ja sitten yksi rukoilee ääneen annetun aiheen puolesta. Tämän jälkeen jaetaan sitä, mitä koemme Jumalan puhuneen rohkaisuksi rukoiltavalle. Tämä voi olla jokin Raamatun lupaus, laulu, mielikuva tai rohkaiseva ajatus.Lopuksi siunaamme rukoiltavan Herran siunauksella.

 

 

Vielä käytännön näkökulmia simppeliin kirkkoon

 

Simppelin kirkon kokoontuminen rakentuu siis seuraavista elementeistä:

-yhdessä syöminen

-mahdollinen yhdessä ylistäminen

-Raamatun tutkiminen

-rukous toistemme puolesta

 

Aikataulu kokoontumiselle kannattaa miettiä etukäteen. Kaksi tuntia riittää varsin hyvin. Simppelin kirkon aloittamiseen ei tarvita pitkää koulutusta, sillä ryhmänvetäjän tehtävä ei ole opettaa ryhmää. Ryhmänvetäjä tarvitsee kuitenkin tukea tehtäväänsä. Siksi saattaakin olla viisasta, että ryhmänvetäjä kuuluu itse johonkin KohtaamisRyhmään ja käy KohtaamisPaikka-illoissa. Tällöin hän saa olla itse ryhmäläisen asemassa ja saa tarvittavaa tukea tehtäväänsä.

 

Haluamme KohtaamisPaikassa kerätä kokemuksia simppelistä kirkosta ja oppia lisää. Voit olla myös yhteydessä KohtaamisPaikan työntekijöhin Mikaan ja Tiinaan, jos haluat kertoa omista kokemuksistasi tai etsit tukea pyrkimyksellesi aloittaa simppeliä kirkkoa.

 

Seuraava KohtaamisPaikka

su tammi 20, 2019 @17:00
Iltamessu Palokan kirkossa
ti tammi 22, 2019 @17:00
Gospeljumppa
ti tammi 29, 2019 @17:00
Gospeljumppa
su helmi 03, 2019 @17:00
Iltamessu Kaupunginkirkossa
ti helmi 05, 2019 @17:00
Gospeljumppa

KohtaamisPaikka FaceBookissa

Kävijöiden kertomaa

Keväällä 2005 kävin KohtaamisPaikan alfakurssin, jonne löysin kadunvarsi-ilmoitustaulussa olleen julisteen perusteella. Elämän tarkoitukseen ja Jumalaan liittyvät kysymykset olivat olleet mielessä aina välillä parin vuoden ajan.

Lue lisää...