Luemme Raamattua

Tervetuloa lukemaan Raamattua kanssamme!

Luemme joka päivä Raamatusta sekä Vanhaa että Uutta testamenttia. Raamatunkohtien ohessa joku kohtaamispaikkalainen kertoo, millaisia ajatuksia raamatunkohdat heissä herättävät.

Voit seurata lukuohjelmaa nettisivulta tai RSS-syötettä käyttäen. Syötteen osoite on: http://www.kohtaamispaikka.net/index.php?option=com_content&view=category&id=58&format=feed&type=rss Saat syötteen käyttöösi klikkaamalla tuota linkkiä tai kopioimalla osoitteen selaimeesi, sähköpostiohjelmaasi, johonkin muuhun lukuohjelmaan tai vaikkapa älypuhelimeesi.  

21. toukokuuta: 1. Moos. 9, Hepr. 8

1. Moos. 9

Kertomus Nooasta päättyy siihen, että Jumala tekee liiton hänen kanssaan ja samalla kaikkien elävien olentojen kanssa. Koska elämme ilmastonmuutoksen aikaa, niin teksti on lohdullista luettavaa: "Vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää".

 

Luvun loppupuolen kertomukset Nooan viininviljelyksestä, juopumuksesta ja oman pojanpojan kiroamisesta tuntuvat ikäviltä. Varsinkin kertomus siitä, että Nooa kiroaa Kanaanin, on outo. Syynä oli siis se, että Nooa oli itse juovuksissa ja sen vuoksi alasti. Haam, Nooan poika, näki hänet tuossa tilassa. Ilmeisesti alastomuus tuon aikaisessa kulttuurissa oli tabu, joten pelkkä alastoman isän näkeminen riitti syyksi kiroamiseen. Sitä en kyllä ymmärrä, miksi Nooa kirosi Kanaanin, Haamin pojan, joka näyttäisi olleen tapahtumassa aivan ulkopuolinen. Epäilemättä tilanteessa oli jotakin muutakin, mikä ei päälle päin näy.

 

Tätä kertomusta Kanaanin kiroamisesta on käytetty aikojen saatossa hyvinkin väärin. Sillä on perusteltu esimerkiksi mustaihoisten orjuuttamista, koska on ajateltu afrikkalaisten olevan Haamin jälkeläisiä. Ollaan kirouksen pätevyydestä mitä mieltä hyvänsä, niin tämä ajatus on joka tapauksessa aivan väärin. Kirous ei koskenut kaikkia Haamin jälkeläisiä, vaan vain Kanaania. Kanaanilaisethan asuivat nykyisen Israelin alueella ja tiedämme historiasta, että heidät todella orjuutettiin muiden kansojen toimesta. Itse kansa on joka tapauksessa jo kauan sitten kadonnut historian hämärään, joten siinä mielessä asialla ei tarvitse muutenkaan enää päätään vaivata.

 

Tässä luvussa kokonaisuutena on jotain vertauskuvallista: Alussa Jumala siunaa Nooaa ja koko luomakuntaa. Nooa "vastaa" tähän juopottelemalla ja lopulta kiroamalla oman jälkeläisensä. Ei tunnu hyvältä, mutta valitettavasti tämä taitaa olla aika realistinen kuvaus meistä ihmisistä. Vastaamme usein Jumalan hyvyyteen orjuuttamalla toisiamme.

 

Hepr. 8

 

Tuo edellä mainittu kertomus Nooasta osoittaa sen, että ihmiskunnan tulevaisuutta ei kannata jättää vain ihmisten käsiin. Heprealaiskirjeen alkuosan sanoma on se, että Jeesus on nyt suorittamassa taivaallista jumalanpalvelusta, rukoilemassa ja taistelemassa meidän puolestamme. Tämänpäiväinen luku pääsee tässä asiassa kliimaksiin ja siinä selviää, että Uuden Liiton idea on se, että jokainen meistä saa olla Jeesuksen kautta henkilökohtaisessa suhteessa Jumalaan. "Jumalan tunteminen" tarkoittaa syvää yhteyttä Jumalan kanssa, käytetäänhän sanaa "tuntea" Raamatussa useimmiten silloin, kun kuvataan intiimiä kanssakäymistä. Myös Paavali käyttää samaa sanaa, kun hän puhuu jumalasuhteestaan, joten ilmaus varmaankin kuului alkuseurakunnan normaaliin sanastoon.

 

Minulle tämä luku avasi sitä, että Jeesuksen työ ei päättynyt siihen, että Hän nousi taivaaseen. Hän on edelleen aktiivinen ja meidän puolellamme. Tämän tiedon myötä hyvää ja siunattua viikkoa kaikille!

 

- Marko

Kävijöiden kertomaa

Olin saanut syysflunssan ja heräsin keskellä yötä karmeaan kurkkukipuun. Tuntui kuin kurkussani olisi ollut kaktus. Raahauduin puoliunisena vessaan, istuin pöntöllä ja mietin miten perustella Jumalalle se, että kurkkuni pitäisi parantua. Mietin vetoamista jakeeseen 2. Moos. 15:26: "Minä olen Herra, sinun parantajasi", josta olin juuri lukenut vähän aikaa sitten. Sitten mieleeni juolahti ajatus: "Herra, en voi ylistää sinua kipeällä kurkulla."

Lue lisää...