Luemme Raamattua

Tervetuloa lukemaan Raamattua kanssamme!

Luemme joka päivä Raamatusta sekä Vanhaa että Uutta testamenttia. Raamatunkohtien ohessa joku kohtaamispaikkalainen kertoo, millaisia ajatuksia raamatunkohdat heissä herättävät.

Voit seurata lukuohjelmaa nettisivulta tai RSS-syötettä käyttäen. Syötteen osoite on: http://www.kohtaamispaikka.net/index.php?option=com_content&view=category&id=58&format=feed&type=rss Saat syötteen käyttöösi klikkaamalla tuota linkkiä tai kopioimalla osoitteen selaimeesi, sähköpostiohjelmaasi, johonkin muuhun lukuohjelmaan tai vaikkapa älypuhelimeesi.  

Viikko 30

Ma: 2. Moos. 22 Ilm. 16

Ti: 2. Moos. 23 Ilm. 17

Ke: 2. Moos. 24 Ilm. 18

To: 2. Moos. 25 Ilm. 19

Pe: 2. Moos. 32 Ilm. 20

La: 2. Moos. 33 Ilm. 21

Su: 2. Moos. 34 Ilm. 22

Viikon lukemistoon tuli minulle kommentoitavaksi tuttu Mooses ja vähemmän tuttu Ilmestyskirjan loppu. Koska en ole tutkijatyyppi, ja olen vältellyt Ilmestyskirjaan tarkemmin tutustumista, päätin nyt haastaa itseni tarttumaan härkää (tai petoa) sarvista ja paneutumaan hieman tarkemmin lukujen sisältöön. Toinen kimmoke tähän oli lahjaksi saamani kirja Ilmestyskirjasta, jonka avulla sitten yritin päästä pintaa syvemmälle. Tämä lähestymistapa tuntui hyvältä ja oli välillä jopa innostavaa. Lähteenä on siis käytetty Olavi Rouheen kirjaa Ilmestyskirja- kaikkien aikojen suurin draama (1998). Aluksi on hieman yleistietoa Ilmestyskirjasta, ja sitten luvuista jotain minulle mielenkiintoista.

Ilmestyskirjan tutkijaa voi verrata matkustajaan, joka istuu junassa vieraassa maassa selkä menosuuntaan päin kartta kädessään. Vertaamalla karttaa ikkunasta näkyvään maisemaan hän voi osapuilleen tietää, missä ollaan menossa. Kartan avulla hän voi saada paljonkin tietoa jäljellä olevan matkan yksityiskohdista, mutta miltä ne näyttävät todellisuudessa, se selviää vasta sitten, kun hän on saapunut matkan siihen vaiheeseen.

Historiallisesti muinainen Babylon ja Jerusalem ovat toistensa perinteisiä vihollisia, ja vertauskuvallisesti ne edustavat hyvän ja pahan välisen suuren taistelun vastakkaisia rintamalinjoja. Toista kuvataan langenneena naisena, toista puhtaana, kunniallisena naisena. Näiden kahden välinen taistelu, jonka taustana on Karitsan ja lohikäärmepedon eli Kristuksen ja Saatanan välinen taistelu, on koko Ilmestyskirjan keskeinen teema.  Ilmestyskirja paljastaa, miten taistelu näiden kahden välillä päättyy.

Ilmestyskirjan näyt kattavat kirkon ja maailman historian Kristuksen kuolemasta hänen toiseen tulemukseensa. Pääosa ilmestyskirjan symboleista (mm. temppeli- ja juhlasymboliikka) on peräisin Vanhasta testamentista (yli 600 viittausta). Haluttaessa ymmärtää Ilmestyskirjaa, on siis huolellisesti tutkittava Vanhan testamentin kirjoituksia ja vertailtava Ilmestyskirjan näkyjä niihin. Lisäksi on otettava huomioon Uuden testamentin sanoma.

Ilmestyskirjan tarkoitus on valmistaa Jumalan seurakuntaa ja koko maailmaa Jeesuksen toiselle tulemukselle. Sen tarkoitus on Kristuksen tulemuksen toivolla lohduttaa ja rohkaista kaikkien aikojen uskovia kärsivällisyyteen ja voittavaan uskoon.

 

Ilm. 16 Seitsemän vihan maljaa

Tuntui hyvältä se seikka, että vihdoin paha saa palkkansa ja oikeudenmukaisuus toteutuu, sillä elämä näyttää usein olevan epäreilua, ja pahan valta vaan kasvaa. Toisaalta empatia heräsi ja mietin sitä, että mitenkähän uskovat pärjäävät näiden vitsausten aikana, sillä nehän koskettavat kaikkea elämää niin maan päällä, ilmassa, merissä, auringon alla sekä henkimaailmassa. Mielenkiintoista oli myös se, että vaikka nämä vitsaukset toivat tuskaa ja vaivaa, ihmiset eivät kääntyneet, luopuneet pahoista teoistaan eivätkä antaneet kunniaa Jumalalle.

 

Ilm. 17 Porton ja pedon salaisuus

"Babylonin portto on syvimmässä mielessä myös vertauskuva kristillisestä kirkosta, joka on sillä tavoin mieltynyt ja sitoutunut maailmaan, että sen uskonyhteys Herraansa Jeesukseen Kristukseen on kokonaan katkennut, vaikka sillä on yhä kristillisen uskon ja seurakunnan ulkoisia tunnuksia. Pahinta pakanuutta ei ole ateismi, Jumalan kieltäminen. Pahinta on pakanuuden, kristillisyyden, maallisen ja hengellisen sekoittaminen toisiinsa." (Raimo Mäkelä)

"Voisiko olla mahdollista, että kristillinen seurakunta olisi aikojen kuluessa luopunut uskollisuudestaan Herraansa kohtaan ja vähitellen muuttunut antikristilliseksi kirkkolaitokseksi, joka ratsastaa pedolla eli käyttää tukenaan maallisen esivallan miekkaa?" (Olavi Rouhe)

"Nuo kaikki käyvät taisteluun Karitsaa vastaan, mutta Karitsa voittaa heidät, sillä hän on herrojen herra ja kuninkaiden Kuningas" (Ilm. 17:14).

 

Ilm. 18 Babylonin tuho

"Ilmestyskirjan suuri Babylon edustaa ihmiskunnan kaikkia uskontoja, jotka ovat enemmän tai vähemmän vääristäneet Kristuksen ikuista evankeliumia ja vainonneet Kristuksen seuraajia. Siksi kaikki pyhät, apostolit ja profeetat, iloitsevat sen lopusta. He tietävät myös, että Jumala on valmistanut Babylonista lähteneille paremman kaupungin " (OR).

"Lähtekää pois, jättäkää hänet, te, jotka olette minun kansaani, ettette joutuisi ottamaan osaa hänen synteihinsä ettekä jäisi alttiiksi niille vitsauksille, joilla häntä lyödään" (Ilm. 18:4).

 

Ilm. 19 Kuninkaiden kuningas saapuu

Halleluja! Ylistäkää Herraa! Halleluja! Halleluja, Halleluja, Aamen!  Tämä luku on varmaan innoittanut monia lauluntekijöitä, ja syystäkin!

"Kaikkivaltias on ottanut kuninkuuden. Iloitkaamme ja riemuitkaamme, antakaamme hänelle kunnia! Nyt on Karitsan häiden aika. Hänen morsiamensa on valmiina, hänen ylleen on puettu hääpuku, hohtavan valkea pellavapuku. Se pellavapuku tarkoittaa pyhien vanhurskaita tekoja" (Ilm 19:6-8).

Valkoinen hevonen ja sen ratsastaja kuvaavat Kristuksen toista tulemusta. Kuninkaiden kuningas ja herrojen Herra tulee taivaan sotajoukkojen kanssa ja voittaa taistelussa pedon sekä maailman kuninkaat sotajoukkoineen.

 

Ilm. 20 Paholaisen lopullinen tappio ja viimeinen tuomio

Luku on mielenkiintoinen ja varsin vaiherikas. Siinä paljastetaan miten hyvän ja pahan taistelu päättyy. Kristuksen toinen tulemus tuhosi pedon ja porton valtakunnan, ja nyt oli Saatanan vuoro mennä kahleisiin tuhanneksi vuodeksi. Nyt saavat Jeesuksen kanssa hallita tuhat vuotta marttyyrit sekä ne, jotka eivät olleet kumartaneet petoa eivätkä ottaneet sen merkkiä.

Sen jälkeen Saatana päästetään vankilasta ja vanha meno jatkuu, eli se johtaa kansat harhaan ja sotaan pyhiä vastaan. Taivaasta iskevä tuli kuitenkin tuhoaa sotajoukot ja Saatana heitetään tuliseen järveen.

Viimeinen tuomio herättää jo vähän ahdistustakin. Jumala huolehtii, että oikeus toteutuu. Synti hävitettiin maailmasta. "Jokainen jonka nimeä ei löytynyt elämän kirjasta, heitettiin tuohon tuliseen järveen" (Ilm 20:15). "Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme (Room 6:23).

 

Ilm. 21 Uudeksi minä teen kaiken

Uusi maa merkitsee Jumalan alkuperäisen suunnitelman lopullista täyttymistä. Paholaisen petoksella haltuunsa hankkima maa on palautettu alkuperäisille omistajilleen. Uusi Jerusalem oli kultakaupunki, jossa ei kuitenkaan ole temppeliä, sillä Jumala itse on kansansa keskellä.

"Minä olen A ja O, alku ja loppu. Sille, jolla on jano, minä annan lahjaksi vettä elämän veden lähteestä. Tämä on voittajan palkinto. Minä olen hänen Jumalansa, ja hän on minun poikani" (Ilm. 21:6-7).

 

Ilm. 22 Lahjaksi elämän vettä

Herra Jeesus tulee pian ja tuo tullessaan palkan, jokaiselle tekojen mukaan. "Autuaita ovat ne, jotka pesevät vaatteensa: he pääsevät syömään elämän puusta ja saavat mennä porteista sisälle kaupunkiin" Ilm. (22:14).

Näiden kuvien ja tunnelmien myötä toivotan kaikille armorikasta ja siunattua kesää! --> "Herran Jeesuksen armo olkoon kaikkien kanssa" (Ilm:22:21).

- Juha

Kävijöiden kertomaa

KohtaamisPaikka-ilta oli tarkoitus pitää ensimmäistä kertaa kaupunginkirkossa 1.2.2009. Pari tuntia ennen iltaa oli aikomus tarjoilla kirkon edessä lämmintä juotavaa, syötävää ja jutella ohikulkijoiden kanssa.

Lue lisää...